Kvinnors dolda hinder
KVINNORS DOLDA HINDER
Vad menar vi egentligen när vi pratar om kvinnors dolda hinder?
Och varför är det viktigt att förstå de mönster som är specifika för kvinnor i coaching av kvinnor?
Här ska vi titta lite närmare på hur dessa hinder kan ta sig uttryck, och hur den insikten kan användas i ett coachande sammanhang.
Inre dolda hinder
En stor del av vår inre programmering formas redan i tidig ålder – och mycket av det vi bär med oss är omedvetet, men påverkar ändå våra beteenden.
Vi kan till exempel känna att något hindrar oss från att agera så som vi egentligen vill, utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det är. Det kan bero på något vi kan kalla dolda hinder.
Skillnader mellan kvinnor och män skapas tidigt – inte bara genom biologiska faktorer, utan även genom sociala och kulturella normer. Kvinnor har, något förenklat uttryckt, till exempel historiskt fått lära sig att tona ner sina behov, vara omhändertagande och undvika att ta för mycket plats. Män har i sin tur ofta förväntats vara starka, självständiga och att inte visa sårbarhet.
Dessa mönster – även om de förändras – lever kvar i olika former och påverkar hur vi ser på oss själva och vad vi tror är möjligt. Det är också dessa mönster som kan forma vissa av våra inre hinder, och de kan ta sig olika uttryck beroende på om vi är kvinnor eller män.
Kvinnors dolda hinder
Jag har valt att främst coacha kvinnor, och det hänger ihop med att jag är intresserad av att förstå hela bilden av vad det innebär att vara kvinna i vårt samhälle. Bland mina klienter har jag märkt att vissa beteenden återkommer. Forskning visar att flera av dessa mönster är vanligare bland kvinnor - en insikt som är till stor nytta i coaching.
Negativ självkritik
Forskning visar att kvinnor, oftare än män, upplever inre hinder såsom negativ självkritik, låg tilltro till den egna förmågan och alltför låga förväntningar på sig själva – trots liknande bakgrund och kompetens.
Att ta plats
Flera av de kvinnor jag har coachat beskriver att de har svårt att ta plats, även när de känner att de vill och vet att de kan. Det är inget ovanligt – men när vi coachar utifrån metoden för kvinnors dolda hinder, verkar det ofta lättare att skapa förändring på ett djupare plan.
Lågt ställda förväntningar
En annan sak som dyker upp i coachingsamtal är insikten om att man har för lågt ställda förväntningar på sig själv – trots att man ofta presterar i överkant. Forskning visar att kvinnors förväntningar på sig själva ligger på endast 50 %, jämfört med männens, trots liknande utbildning och bakgrund.
Att vara duktig
Många kvinnor känner igen sig i rollen som ”duktig flicka” – en identitet som lätt blir en självuppfyllande profetia. Om man växer upp med att det duktiga är det som värderas högst, riskerar det att forma självbild och beteenden långt in i vuxenlivet. Ofta sker det helt omedvetet, överfört av välmenande vuxna.
Negativ självkritik
Ett annat vanligt mönster – som enligt forskning är upp till 80 % vanligare hos kvinnor – är en stark negativ självkritik. Den kan hämma kreativiteten och skapa osäkerhet kring den egna förmågan, även när det inte finns någon yttre anledning till tvivel.
I koppling till exempel ovan är det viktigt att man i coachingen strävar efter att hitta en ambitionsnivå som varken är för låg eller för hög – en nivå som möjliggör utveckling på rätt nivå för respektive person.
Vad kan du göra själv?
Att synliggöra inre mönster och beteenden är ett första steg. Det handlar inte om stora förändringar – utan snarare om att återknyta till sina faktiska behov, önskningar och gränser.
Tips på vad du kan börja med:
Lyssna mer aktivt på kroppens signaler – var i kroppen, och i vilka situationer, märker du att något känns fel eller obekvämt? Vad försöker kroppen säga dig?
Skilj mellan verkligt och påtaget ansvar – om du känner motvilja, stanna upp och fråga dig: behöver jag verkligen ta det här ansvaret
Uttryck vilja eller tvekan utan att mildra budskapet – träna på att säga det du menar utan att förminska dina behov. Våga vara tydlig.
Utvärdera relationer och sammanhang där anpassning sker automatiskt – lägg märke till var du reflexmässigt kliver in i mönster där du dämpar dig själv.
Den här processen tar tid, men behöver inte vara dramatisk. Små justeringar – i språk, beteende och självobservation – kan ge stor effekt över tid. Att föra loggbok över tankar och situationer kan också ge ökad tydlighet.
Coaching i kvinnors dolda hinder
Att arbeta med metoden för att coacha i kvinnors dolda hinder har varit en ögonöppnare – både för mig och för många av mina klienter. Här får vi möjlighet att fokusera på det beteende som önskas förändras, samtidigt som vi synliggör sådant som tidigare varit osynligt.
Genom att utforska både synliga och dolda hinder kan vi tydligare få syn på vad som faktiskt står i vägen – och hur en förändring kan göras, steg för steg. Det gör det enklare för både mig som coach och dig som klient att förstå hur vi kan arbeta framåt – med ett fokus på det som är realistiskt, inspirerande och hållbart över tid.
Och när du väl får syn på vad som hållit dig tillbaka, blir det svårt att blunda igen. Något har förändrats på djupet.
Det vi ofta tror är en del av vår personlighet visar sig i många fall vara inlärda beteenden – och de går att förändra.
Du är varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation där vi pratar om varför du är nyfiken på coaching – och om jag är rätt person att stötta dig i din process.
Välkommen!